Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 8 listopada 2012

KRÓLOWA JESIENI DYNIA

Miało być czasem o kuchni to dzisiaj nadrabiam zaległości w każdym względzie. Dynia kojarzy się napewno z Halloween i pewnie z zupą dyniową a ja pokaże coś innego. Dynia na słodko w pysznym kompocie.

Potrzebne składniki
Dynia może być też cuknia albo kabaczek
Na 1 porcję zalewy(w razie konieczności ilość składników podwoić albo potroić ):
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 Przygotowanie

Dynie obrać, pokroić w kostkę. Powkładać do słoików. Z podanych wyżej składników przygotować zalewę najprościej jak się da czyli wszystko wymieszać, zagotować i przestudzić. Przestudzoną zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić pasteryzować przez 10 minut i gotowe. No i mamy słońce w słoikach na chmurne dni.




3 komentarze:

  1. Mniammmm.. Puchatko a powiedz jak sie obiera taka dynie? nigdy nie robilam. To trzeba obrac i wyluskac i dopiero ten brzeg kroic?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynie trzeba obrać z tej zewnętrznej skórki i z wewnątrz wyroić to miękkie z pestkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam kolor już jest apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń