Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 8 listopada 2012

ŁAZANKI

Łazanki z kapustą i trochę z grzybami.
 Potrzebujemy łazanek eee tam nie robię kupuje pyszne z lubelli :) Kapustę białą, cebulę, sól i pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ja dodałam jeszcze garść suszonych grzybów. Kapustę posiekać, włożyć do sporego garnka zalać wodą jak wszystko zacznie wrzeć wodę zlać kapustę wypłukać i wstawić na nowo w czystej wodzie, dodać ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz ewentualnie kostkę rosołową . Gotować do czasu aż kapusta będzie miękka. Można dorzucić suszonych grzybów ja tak uczyniłam.



 Ugotowaną kapustę odcedzić i ostudzić a następnie odcisnąć z pomocą ściereczki .Porządnie ją przesiekać. Na patelni podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę i jak będzie już mięciutka to wtedy dołożyć kapustę. Wszystko doprawić według uznania i smaku ja dodaję jeszcze pieprzu, ziołowego pieprzu oraz parę kropelek maggi w płynie.Wszystko razem smażyć pilnując by się nie przypaliło, ale powinno sie zrumienić co jakiś czas przemieszać wszystko porządnie.



 Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe łazanki wymieszać z 2 łyżkami rozpuszczonego masła dodać gotowy farsz. Smacznego.
 w takim sam sposób przygotowuje farsz do pierogów tylko na koniec mielę go, bo łatwiej nadziewać później pierogi.

edit> według mnie najlepsze cisto na pierogi
560g mąki pszennej(ja używam wrocławskiej- typ 500)
250 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki oleju
wszystko zarobić i porządnie wyrobić na jednolite ciasto a potem to już tylko wałkować wykrawać i lepic pierogi :)

4 komentarze:

  1. Tego dzialu nie pokaze mezowi.. Bo mi nie da spokoju z pierogami a ja nie umiem ciasta zrobic:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama masz przepis na super ciasto na pierogi powyżej

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama, nie martw się, ja nigdy pierogów nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki na weekend zrobie ruskie;)

    OdpowiedzUsuń